måndag 1 februari 2016

Saxemaraelever till Centralskolan i centrala Ronneby?

Vi i styrelsen vill veta om och i så fall hur, ni medlemmar vill att föreningen ska agera  i frågan kring en eventuell Centralskola istället för F-6 skola i Saxemara.
Skriv ner dina tankar på vår hemsida under fliken ”Kontakta oss”, eller ta kontakt med någon av oss i styrelsen. Telefonnummer och e-post adresser hittar du under fliken ”Styrelsen”.

Utbildningsnämnden har numera en Visionsgrupp som diskuterar en eventuell Centralskola. För Saxemaras elever finns tre olika scenarier.

Alt 1. Åk F-3 på Saxemaraskolan och 4-6 på Centralskolan. Centralskolan är en F-6 skola med elever från Hulta, Påtorp, Älgbacken och Ronnebyhamn.
Alt 2. Åk F-3 på Saxemaraskolan och 4-6 på Centralskolan. Centralskolan är en 4-6 skola med elever från centrala Ronneby, Saxemara samt Ronnebyhamn.
Alt 3. Åk F-3 på Saxemaraskolan och 4-9 centralt. Centralskolan och Snäckebacksskolan är 4-9 skolor.

För att ytterligare förtydliga finns delar av de två senaste nämndsprotokollen nedan.

Sammanträdesprotokoll från Utbildningsnämnden, 2015-08-20 ärende § 87 Dnr 2015-000519 678
Lokalutredning


Sammanfattning
Bitr förvaltningschef Inger Hjort, har på förvaltningschefens uppdrag, verkställt en utredning om lokalanvändning i tätorten och Saxemara. Bitr förvaltningschef Inger Hjort redogjorde för Lokalutredning 2015, i vilket tre alternativa förslag till lösningar presenteras.

Alt. l
2 F-6 skolor i tätorten. Centralskolan med elever från Hulta, Påtorp, Älgbacken och Ronnebyhamn. Espedalsskolan med elever från Sörby, Centrum, Hjorthöjden och Luner. Saxemaras elever kommer till i 4-6.

Alt. 2
F-3 skolor och en 4-6 skola. Samtliga F-6 skolor idag används till F-3.
Centralskolan blir gemensam 4-6 skola.

Alt. 3
F-3 skolor och två 4-9 skolor. Samtliga F -6 skolor idag används till F-3.
Centralskolan blir 4-9 skola. Snäckebacksskolan blir 4-9 skola.

Avsikten med redovisningen till nämnden, i detta läge, är att väcka en diskussion om de olika förslagen för att kunna gå vidare mot ett beslut. Av samma skäl är de redovisade kostnadsberäkningarna översiktliga.
Bedömningen är i detta tidigare skede, att det är av vikt att kommunstyrelsen informeras i ärendet, då ett behov ses av investeringar på minst 150 Mkr.

Förslag till beslut
Ordföranden Lennarth Förberg (M) föreslår att informationen och utredningen noteras till dagens protokoll, att utredningen och informationen delges Kommunstyrelsen, att utredningen tjänar som underlag till översiktsplanarbetet, och som budgetunderlag vid ev äskanden från Bygg och
Fastighet av 50 Mkr i ett första skede och 100 Mkr i ett andra skede; samt att ärendet ånyo behandlas vid Utbildningsnämndens sammanträde i september 2015.

Beslut
Utbildningsnämnden beslutar:
att informationen och utredningen noteras till dagens protokoll;
att utredningen och informationen delges Kommunstyrelsen;
att utredningen tjänar som underlag till översiktsplanearbetet och som budgetunderlag vid ev äskanden från Bygg och Fastighet av 50 Mkr i ett första skede och 100 Mkr i ett andra skede;
samt att ärendet ånyo behandlas vid Utbildningsnämndens sammanträde i september 2015.

Sammanträdesprotokoll från Utbildningsnämnden, 2015-09-17 ärende § 100 Dnr 2015-000519 678
Förslag till fortsatt beredning av Lokalutredning 2015.

Sammanfattning
Vid föregående nämndssammanträde (Hänv UN §87:2015) informerade bitr förvaltningschef Inger Hjort, kring den, på förvaltningschefens uppdrag, verkställda utredningen om lokalanvändning i tätorten och Saxemara. I Lokalutredning 2015 presenteras tre alternativa förslag till lösningar;

Alt. l
2 F-6 skolor i tätorten. Centralskolan med elever från Hulta, Påtorp, Älgbacken och Ronnebyhamn. Espedalsskolan med elever från Sörby, Centrum, Hjorthöjden och Lugnet. Saxemaras elever kommer till i 4-6.

Alt. 2
F-3 skolor och en 4-6 skola. Samtliga F-6 skolor idag används till F-3.
Centralskolan blir gemensam 4-6 skola.

Alt. 3
F-3 skolor och två 4-9 skolor. Samtliga F -6 skolor idag används till F-3.
Centralskolan blir 4-9 skola. Snäckebacksskolan blir 4-9 skola.

I syfte att bereda frågan om Lokalutredning 2015 vidare har ordföranden Lennarth Förberg (M) framtagit förslag till fortsatt beredning och arbetsgång i ärendet;

1. Prioritering av de tre förslagen från tjänstemännen.
2. Lämna öppet om bygga nytt eller skapa ”nytt” i befintliga lokaler
3. Föreslå fortsatt beredning i nämnden innan ärendet går till KS
4. Fortsatt arbete i arbetsgrupp - 8 ledamöter från UN (representativ) ”Visionsgrupp skolor”.
5. Partierna anmäler sin representant i arbetsgruppen.
6. Sätt visionen i gruppen
6.1 Segregation
6.2 F-3 skolor och förskolor trygghet nära för små barn
6.3 Kvalitet i pedagogiken
6.4 Ökad attraktivitet för lärare
6.5 Ökad attraktivitet för medborgarna - stärka varumärket Ronneby skolor.
7. Föreslå interimslösningar på vägen –

Visionsgruppen ska prestera ett beslutsunderlag till utbildningsnämnden.

Yrkanden
Ordföranden Lennarth Förberg (M) yrkar att föreliggande förslag med viss revidering (utökning från 7 till 8 ledamöter) samt att visionsgruppens första möte hålls den 8 oktober antages av utbildningsnämnden.

2:e vice ordf J an-Eric Wildros (S) yrkar tillägg på ordförandens förslag om att avrapportering ska ske till utbildningsnämnden den 19 november 2015; dock senast den 17 december 2015.

Nämndsledamot Eric Ohlson (V) yrkar avslag på förslaget, som anser att detta ärende kan behandlas under utbildningsnämndens ordinarie sammanträden. Med reservation för att ev kunna återkomma under 2016 under förutsättning att det då är budgeterat.

Propositionsordning 1
Ordföranden Lennarth Förberg (M) ställer sitt förslag till fortsatt beredning av Lokalutredning 2015 mot nämndsledamot Erik Ohlson’s (V) avslagsyrkande.

Propositionsordning 2
Ordföranden ställer fråga om Utbildningsnämnden bifaller 2:e vice ordf Jan-Eric Wildros (S) tilläggsyrkande på ordförandens förslag om att avrapportering ska ske till utbildningsnämnden den 19 november 2015; dock senast den 17 december 2015.

Omröstningsresultat
Ordföranden finner att Utbildningsnämnden beslutat bifalla föreliggande förslag till fortsatt beredning av Lokalutredning 2015 i enlighet med vad som ovan relaterats och att visionsgruppens första möte hålls den 8 oktober, samt att avrapportering ska ske till utbildningsnämnden den 19 november 2015; dock senast den 17 december 2015.

Beslut
Utbildningsnämnden beslutar bifalla föreliggande förslag till fortsatt beredning av Lokalutredning 2015 i enlighet med vad som ovan relaterats och att visionsgruppens första möte hålls den 8 oktober, samt att avrapportering ska ske till utbildningsnämnden den 19 november 2015; dock senast den 17 december 2015.

För dig som vill läsa mer finns dessa länkar till Utbildningsnämnden Ronneby kommun.

http://ronneby.se/sv/kommun-politik/moten-handlingar-och-protokoll/moten-och-protokoll/utbildningsnamnden/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar